Brett utbud av komplett fallskyddsutrustning

Med rätt fallskyddsutrustning minskar risken för allvarliga skador för de som arbetar på hög höjd där det finns risk för fall. Det finns tre typer av fallskydd att välja mellan – fasta system samt personliga och kollektiva fallskydd. Vilken variant som passar dig bäst beror på hur din arbetsplats ser ut. Nedan kommer vi att förklara vad som är viktigt att tänka på vid val av utrustning. 

Det är viktigt att man använder fallskydd då fallhöjden är två meter eller mer och när risk för fall föreligger. Vid val av säkerhetsutrustning behöver du enligt Arbetsmiljöverket bland annat tänka på följande:

 • Vilket slags arbete ska du utföra?

 • Vad finns det för möjliga arbetsmetoder med fokus på bäst arbetsmiljö och säkerhet?

 • Hur kan du ta dig upp och ner till arbetsplatsen?

 • Hur ser arbetsplatsen ut (höjd, lutning, bärighet etc.)?

 • Hur lång tid tar arbetet?

 • Hur många ska arbeta där – en eller flera entreprenörer?

 • Vad finns det för behov av avspärrningar?

Välj rätt utrustning

Kollektivt fallskydd

Vid arbete för fallrisk förekommer är det i första hand ett kollektivt fallskydd som ska användas, vilket är olika typer av gemensamma skyddsanordningar som skyddar alla på arbetsplatsen. Detta inkluderar:

 • Fallskyddsräcken

 • Skyddsnät

 • Skyddstäckning

 • Ställningar

 • Arbetsplattformar

Personlig fallskyddsutrustning

Personligt används i sista hand och enbart i undantagsfall när kollektiv fallskyddsanordning inte är möjlig att använda, eller när tiden det tar att sätta upp ett kollektivt fallskydd tar mycket längre tid än att utföra själva arbetet. En komplett säkerhetsutrustning består av en helsele, ett kopplingssystem med falldämpande funktion och en förankringsanordning. De olika delarna måste kontrolleras minst en gång per år för att säkerställa att de är godkända för användning.

Erika Borg Skaza

Säljare / Marknad / Kommunikation

Kontakta oss

Kollektivt fallskydd

Bra utrustning är avsedd att hindra fall från höjd eller om ett fall mot förmodan inträffar bromsa upp fallet på ett säkert sätt. På Roofac är vi experter på kostnadseffektiva lösningar och kan hjälpa dig att skapa en tryggare arbetsplats.

Vi tar alltid hänsyn alltid till dina specifika arbetsförhållanden för att utforma bästa möjliga lösning. Vårt erbjudande består därför alltid av skräddarsydda lösningar inom säkerhetsutrustning – såsom personligt fallskydd, temporära fallskydd, fasta system samt fallskyddsutbildningar. Vi erbjuder också kompletta fallskyddspaket innehållande allt du behöver.

Vill du veta mer om om vårt utbud av fallskyddsutrustningar och vad vi kan erbjuda dig utifrån dina behov och förutsättningar? Tveka då inte att ta kontakt med oss på Roofac. Vi ser fram emot att höra ifrån dig.

Vanliga frågor & svar

Vad säger lagen?

Vid byggnads- och anläggningsarbete där det finns risk för fall från 2 meter eller mer ska man använda kollektiv fallskyddsanordning. Det kan vara ett arbete med risk för fall från höjd eller ett arbete på ett tak.

Kollektiv fallskyddsanordning kan vara att arbetet utförs med hjälp av ställningar, arbetsplattformar eller andra skydd som inte en arbetstagare själv har på sig.

Personligt skydd får endast användas om det inte går att använda gemensamma skydd eller om arbetet är så kortvarigt att det inte är rimligt att montera och använda gemensamma skydd.

När skall man använda personligt fallskydd?

Personlig fallskyddsutrustning används i sista hand och enbart i undantagsfall när kollektiv fallskyddsanordning inte är möjlig att använda, eller när tiden det tar att sätta upp ett kollektivt fallskydd tar mycket längre tid än att utföra själva arbetet. En komplett säkerhetsutrustning består av en helsele, ett kopplingssystem med falldämpande funktion och en förankringsanordning.

Vad är fallskyddsutrustning?

Utrustningen består av en helsele, ett kopplingssystem med falldämpande funktion och en förankringsanordning. Det finns fyra olika kopplingssystem med falldämpande funktion att använda till helsele:

 • Falldämparlina

 • Säkerhetsblock med funktion som dämpar fall

 • Styrt glidlås på fast förankrad lina eller skena

 • Styrt glidlås på flexibel förankringslina

Det personliga systemet ska förankras i en förankringsanordning som klarar belastningen vid ett fall.

Vilka är de vanligaste riskerna?

 • Arbete utan eller med felaktigt fastsatt fallskyddsutrustning.

 • Arbete på konstruktioner med dålig bärighet, såsom vissa tak eller takstolar där det finns risk för att trampa igenom.

 • Arbete på felaktigt placerade eller säkrade stegar.

Hur förebygger man riskerna?

Före arbete på hög höjd ska det genomgås en riskanalys för att säkerställa att arbetet kan utföras på säkrast möjliga sätt. I riskanalysen tas beslut om vilken slags fallskyddsutrustning som är lämpligast med tanke på arbetets art.

Karlstad

Västanvindsgatan 24
652 21 Karlstad

Stockholm Nord

Voltgatan 24P
195 60 Arlandastad

Stockholm Syd

Harpsundsvägen 185
124 59 Bandhagen

Copyright, all rights reserved, Roofac AB, 2023

Webbplats av area81.se

SEMESTER ÖPPETTIDER!

VIKTIG INFORMATION OM TILLFÄLLIGT BEGRÄNSADE SEMESTER ÖPPETTIDER!

Under v. 28 & v. 29 har Roofac AB begränsade öppettider under semestern.
Gäller mellan datum 8 juli och 20 juli
Ordinarie öppettider from 22 juli

Vi finns på plats dessa tider under v 28 + v 29:
Måndag – Fredag
Kl 08:00 – 12:00

Anställd på plats är Marius, nås på telefon:
072 - 720 00 17
eller vår växel
010-410 44 50TREVLIG SOMMAR!
Återförsäljare

Få en offert

Bli en återförsäljare