Arbete på hög höjd​

Allt du behöver veta om vad som gäller vid höghöjdsarbete och vilken fallskyddsutrustning du ska välja.

På Roofac är vi experter på kostnadseffektiva lösningar och kan hjälpa dig att skapa en tryggare arbetsplats.​

Vad gäller vid arbete på hög höjd?

Vid arbete på hög höjd, eller höghöjdsarbete, finns krav på att förebygga fallrisk vid anläggnings- och byggnadsarbeten. Det i sin tur innebär krav både på att rätt säkerhetsutrustning används och att den hanteras på ett korrekt sätt.

Det finns en hel del som du behöver hålla koll på när du arbetar på hög höjd, vi hjälper dig på vägen och här kommer några punkter som du bör läsa igenom för arbete på hög höjd: fallskydd stege, fallskydd motvikt, förankringspunkt fallskydd, säkerhetsblock, fallskydd ställning, fallskyddnät, fallskyddsräcke, samt säkerhetskrok

Vilken höjd räknas med arbete på hög höjd?

Alla arbeten på höga höjder räknas från 2 meter eller mer.

Arbete på hög höjd – utbildning du behöver gå

Vid arbete på hög höjd är utbildning ett krav för att du ska få bästa möjliga förutsättningar och säkerhet. Arbetar du inom ett utsatt område där det finns risk för fall eller i slutna utrymmen är det viktigt att du har den kunskap som behövs, samt rätt utrustning för att kunna utföra arbetet på ett säkert och kontrollerat sätt. 

På Roofac erbjuder vi utbildningar där du får lära dig vilka lagar och normer som reglerar arbete på höjd, genomföra praktiska övningar i hur du använder personlig skyddsutrustning samt enklare räddningsövningar.

Här hittar du vårt fullständiga utbud av utbildningar som är relevanta vid arbete på hög höjd: https://www.roofac.se/utbildning/

Checklista vid arbete på hög höjd

Att ha någon form av checklista vid arbete på hög höjd kan vara bra att utgå ifrån innan du sätter igång för att få full koll på både utrustning och omgivning. Nedan har vi listat några viktiga punkter att gå igenom innan varje jobb – för din säkerhets skull:

  1. Finns en riskanalys? Se till att en riskanalys är upprättad som innehåller en bedömning av tänkbara risker som kan uppstå under arbetet.

  2. Har du tagit fram en räddningsplan? Säkerställ också att det finns en räddningsplan att utgå ifrån vid eventuell olycka, så där är viktigt att få så snabb räddning möjligt. Räddningsplanen ska upprättas och förankras hos alla som arbetar redan innan arbetet sätter igång.

  3. Finns rätt säkerhetsutrustning utefter varje arbetsmoment? Att du väljer rätt fallskyddsutrustning utifrån behov, vilken typ av arbete som ska utföras samt arbetsmiljö är A och O. Viktigt är också att den lever upp till alla lagar och på rätt sätt kan kombineras.

  4. Har du den utbildning som krävs? Arbete på hög höjd utan utbildning eller erfarenhet gör det mer krävande och framförallt väldigt riskfyllt. Se därför till att du besitter rätt utbildning för att du ska ­kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.

  5. Är din utrustning besiktad? Din utrustning ska inför varje arbete kontrolleras, men besiktning av fallskyddsutrustningen ska även utföras på årlig basis av behörig person.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

En bra fallskyddsutrustning är avsedd att hindra fall från höjd, eller om ett fall mot förmodan inträffar bromsa upp fallet på ett säkert sätt. 

På Roofac är vi experter på kostnadseffektiva lösningar och kan hjälpa dig som arbetar på hög höjd att skapa en tryggare arbetsplats. Vi ser alltid till de specifika arbetsförhållanden du arbetar under för att utforma bästa möjliga lösning.

Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda och hur vi kan hjälpa dig? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.

Karlstad

Västanvindsgatan 24
652 21 Karlstad

Stockholm Nord

Voltgatan 24P
195 60 Arlandastad

Stockholm Syd

Harpsundsvägen 185
124 59 Bandhagen

Copyright, all rights reserved, Roofac AB, 2023

Webbplats av area81.se

SEMESTER ÖPPETTIDER!

VIKTIG INFORMATION OM TILLFÄLLIGT BEGRÄNSADE SEMESTER ÖPPETTIDER!

Under v. 28 & v. 29 har Roofac AB begränsade öppettider under semestern.
Gäller mellan datum 8 juli och 20 juli
Ordinarie öppettider from 22 juli

Vi finns på plats dessa tider under v 28 + v 29:
Måndag – Fredag
Kl 08:00 – 12:00

Anställd på plats är Marius, nås på telefon:
072 - 720 00 17
eller vår växel
010-410 44 50TREVLIG SOMMAR!
Återförsäljare

Få en offert

Bli en återförsäljare